Bolesti psa

Kada je u pitanju zdravlje psa najčešće se srećemo sa problemima koji su u većini slučajeva mogu rešiti. Zdravstveni problemi koji se javljaju su najčešće razne vrste upala, kožnih i parazitskih bolesti, infekcije itd.

Za sada samo o upalama i kožnim infekcijama…Najzastupljenija upala jeste upala analnih vreća–Analne vrećice su parna uvrnuća kože smeštena između unutrašnjeg i spoljašnjeg analnog otvora. Oba uvrnuća su povezana kanalićem koji se otvara na prelasku sluzokože u kožu analnog otvora. Prava funkcija ovih vrećica nije poznata i nisu neophodne za dobro zdravlje psa.Patogeneza–Većina svake pojedine vrećice prošarana je sa velikim masnim žlezdama, a dno svake vrećice ispunjeno je brojnim apokrinim žlezdama. Miris odnosno izlučevina (verovatno) imaju funkciju u socijalnom prepoznavanju i hijerhiji između pasa.  No, promena sastava, prekomerna količina sekreta, promena mišičnog tonusa, ili  forme može izazvati prepunjenje vrećica, začepljujući tako kanaliće, što tada dovodi do fermentacije sadržaja, upale i infekcije. Najčešća prisutna flora u normalnim, a tako i abnormalnim analnimm vrećicama je Malasezia pachydermatis.
Abnormalnosti analnih vrećica izazivaju svrab, bol i neprijatno osećanje kod životinja, pa su glavni simptomi promena na analnim vrećicama češkanje analnog otvora, tzv. „sanjaknje“, lizanje, grizenje, te posledično i akutni vlažni dermatitis od samopovređivanja  područja. Inficirane analne vrećice su žarište infekcije za razne druge promene.  Smatra se da se lizanjem analnog područja može preneti infekcija u usnu šupljinu izazivajući tako tonzilitis i faringitis, pa neki veterinari smatraju da će lečenje biti uspješno samo ako se istovremeno leče oba zahvaćena područja, analne vrećice i farinks. Bolesti analnih vrećica češće se javljaju kod manjih rasa pasa (ispod 15 kg), posebno  pudla, čivava, koker  španijela. Ređe se javljaju kod Nemačkih ovčara i velikih rasa.

Kožne bolesti se najčečće ispoljavaju u vidu šuge, kožnog  parazita, dermatofitoza (mikrosporoza)–Sarcoptes šuga je  uzrokovana kožnim šugarcem Sarcoptes scabieii, a može zaraziti mnoge vrste životinja.  Verovatnoća da se čovek zarazi onom vrstom šugarca zastupljenog kod psa  je oko 20%. Dugotrajni kontakt sa kožom je glavni način prenosa ove bolesti koju karakteriče  svrab  i osip sa malim crvenim flekama. Obično, bolest  sama ako se pas pravilno i dovoljno dugo leči.
Kožni paraziti nastanjuju i hrane se u dlačnim molekulima i lojnim žlezdama kože. Znatno je slabijeg intenziteta nego sarcoptes šuga.
Cheyletielloza – blagi dermatitis uzrokovan vrstom kožnog parazita. Poznata je pod nazivom „hodajuća perut“ jer su vidljive ljuskice kože koje nose ovi paraziti. Cheyletiella je veliki parazit koji živi na površini kože pasa, mačaka, kunića i ljudi. Ovaj parazit preživljava u okolini nekoliko dana.  Problem se rešava lečenjem  životinje nosioca i ostalih koje su došle u kontakt.

Otodectes šuga (ušni paraziti)
– obično ovaj parazit uzrokuje upalu ušiju kod psa, mačaka… Retko inficiraju kožu u okolini uveta.

Infekcija Staphylococcus sp. (bakterijska kožna infekcija) – vrlo česta kod pasa, a obično se javlja sekundarno nekoj bolesti, a najčešće uzrokovana bakterijom Staphylococcus intermedius. Za razliku od ljudi kod kojih je infekcija najčešće uzrokovana sa
Staphylococcus aureus, rizik za prijenos s psa na ljude je vrlo nizak.

Advertisements

2 komentara


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s