Spas za tigrove…

Cilj dupliranja broja tigrova u divljini do 2022. godine našao se pred učesnicima najvišeg političkog skupa održanog o jednoj vrsti. Međunarodni forum za tigrove će se održati u Sankt Peterburgu kao odgovor na alarmantan pad populacije vrste tigrova od čak 97% tokom poslednjih 100 godina.

Ruski premijer Vladimir Putin i predsednik Svetske banke Robert Zelik prisustvuju sastanku čiji je cilj prikupljanje 350 miliona dolara u svrhu očuvanja i proširenja populacije tigrova u svetu. Tokom foruma, koji se održava u međunarodnoj godini biorazličitosti i kineskoj godini tigra, će biti objavljeno osnivanje međunarodnog konzorcijuma za borbu protv nelegalnog odstrela ovih divljih životinja u 13 zemalja gde tigrovi još žive u divljini. Očekuje se da će apel za spašavanje tigrova tokom sastanka predstavnika 13 zemalja uputiti i mnogobrojne poznate ličnosti kao što su glumac Leonardo di Kaprio i model Naomi Kembel.

Samo 3.200 tigrova danas slobodno luta u divljini od oko 100.000 koliko ih je bilo pre samo jednog veka. Ove životinje se suočavaju sa istebljenjem zbog lovokradica koje snabdevaju trgovce u Indiji i Kini sa delovima tigrovog tela od kojih se prave tradicionalni lekovi i navodni “afrodizijaci”.

Generalni direktor organizacije WWF je izjavio da 40 godina rada na zaštiti nije dovelo do sprečavanja krivolova, uništavanja habitata i dramatičnog opadanja broja vrste. On navodi da je u poslednjih deset godina ubijeno više od hiljadu tigrova zbog ilegalne trgovine delovima njihovog tela što je prosečno godišnje između 104 i 119 tigrova. Trenutno se u divljini nalazi samo 3.200 primeraka. Kriza je opisana kao mnogo dublja od gubitka jedne fascinantne vrste iz porodice mačaka. U svom uvodnom obraćanju, Džejm Adams, potpredsednik Svetske banke je izjavio da bi nestanak tigrova bila najava šire biološke krize koja bi ugrozila ekonomski rast, jer bi gubitak vrsta na vrhu lanca ishrane ugrozio sva druga stvorenja ispod.

Očekuje se da će na kraju samita lideri usvojiti globalnu strategiju zaštite tigrova koja će uključiti dupliranje njihovog broja u divljini do 2022. godine. Do tog cilja bi se stiglo boljom zaštitom njihovog staništa, povećanjem javne svesti o očuvanje vrste, postavljanjem prekograničnih zaštićenih područja i suzbijanjem krivolova i šverca. Indija, gde u divljini živi najveća populacija tigrova, je objavila planove za uspostavljanje osam novih rezervata dok je Tajland obećao da će potrošiti 98,6 miliona dolara u narednih pet godina kako bi poboljšao zaštitu i sprečio krijumčarenje. Rusija je najavila da će se oštrije razračunati sa krivolovom i da će u saradnji sa Kinom obezbediti prekogranični zaštićeni prostor kako bi se proširio habitat za 500 sibirskih tigrova.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s