Ugrožene vrste konja!

Zoološki vrtovi spas su za ugrožene vrste

Zahvaljujući brojnim programima koje provode zoološki vrtovi, Przewalski konj ima svetlu budućnostPrzewalski konj je ugrožena vrsta!

Przewalski konj, izvorno iz Mongolije, gotovo je izumro 1960-ih zbog porasta broja domaće stoke, lova i bolesti. Preživeo je zahvaljujući činjenici da je uhvaćeno 13 preostalih grla koji su se kasnije u zoološkim vrtovima parili i uzgajali. Sredinom 80-ih godina prošloga veka preko 1,000 jedinki držano je u zoološkim vrtovima, a 1992. započela je reintegracija konja u Mongoliju. Grupa konja iz zatočeništva posebno je odabrana iz nekoliko zooloških vrtova i prebačena u pustinju Gobi. Godine 1999. Rođena je prva ždrebad na slobodi.

Kad je Przewalski konj galopirao stepama mongolske pustinje Gobi 1992. bio je to prizor koji se nije video još od davne 1960. godine. To što nekoliko stotina svetskih istinski preostalih divljih konja luta rodnom Mongolijom zasluga je, barem delomično konzervatora iz zooloških vrtova nekoliko europskih zemalja. „Sad su zaista dobro. Ovo je sjajan primer u kom su zoološki vrtovi zaista napravili nešto značajno“, rekao je dr. Gerald Dick, direktor WAZA-e (The World Association of Zoos and Aquariums) sa sedištem u Ženevi. On je autor knjige „Building a Future for Wildlife“ u kojoj se opisuje 25 sličnih priča o uspesima u povratku životinja u njihovo prirodno stanište zahvaljujući uzgoju i reintegracijskim programima u zoološkim vrtovima i akvarijumima u celom svetu.

„Katkad je to jedina opcija koju imate ako želite da spasete jednu vrstu, barem na neko određeno vreme dok se nadate da će se priroda promeniti“, dodaje dr. Dick. Danas su najugroženije brojne žabe i vodozemci. Gotovo jedna trećina je pred izumiranjem. „Vodozemci su vrlo važan zadatak kog smo preuzeli na sebe“, kaže Dick. Zoološki vrtovi i akvarijumi su naravno, najbolji za zbrinjavanje životinja.Ali, takođe, je važna i njihova dostupnost javnosti: „Oko 600 miliona ljudi godišnje poseti zoološke vrtove; tako ih možemo izravno informirati i edukovati o životinjama. Jedan od najvažnijih zadataka je informisanje običnih ljudi, ali  i političara“, napominje Dick. Govoreći o Przewalskijevim konjima, dr. Dick je dodao kako nije sasvim jasno da li će oni uspeti da se nose s prirodnim, ali i surovim životnim preprekama. Ipak, prema njegovim rečima, konji su se jako dobro prilagodili.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s