Bolesti konja

EDEM
To je mekana oteklina izazvana viškom tečnosti u zglobovima. Najčešće se pojavljuje na zadnjoj strani noge. Edem kod mladih konja upućuje na nedovoljno čvrste noge, deformiranost kostiju ili probleme povezane s kopitima. Nije potreban nikakav tretman lečenja.

ISTEGNUĆE TETIVE
Istegnuće tetiva uzrokuje naporno galopiranje i skakanje. Uvek je zahvaćena dugačka tetiva mišiča pregibača na zadnjoj strani kolenice. Tetiva odeblja, a njena ovojnica otekne i topla je na dodir. Pritiskom na to područje videtćete da li konj ima bolove. Konju će za ozdravljenje trebati najmanje tri meseca potpunog odmora.

BURZITIS
Na vrhu skočnog zgloba postoji bursa, ili šupljina ispunjena tečnošću, a višak
tečnosti izaziva pojavu otekotine. Uglavom nije potreban nikakav tretman, ali u akutnim slučajevima može pomoći redovno polivanje hladnom vodom. Nakon bursitisa skočni zglob većinom ostane trajno izbočen.

IAK

Infektivna anemija kopitara, to je bolest kopitara koja se karakteriše anemijom i opštom slabošću. Obično se javlja hronično, a može akutno , subakutno i latentno. Uzročnik bolesti je virus iz familije Retroviride rod Lentivirus. Javlja se sporadično, u distriktima (vlažna, močvarna i šumovita područja) i enzootiski. Bolest se širi insektima (komarci), može se širiti nesterilisanim instrumentima, lezijama kože (povrede). Inkubacija 10-20 dana odnosno, 1-105 dana. Akutno, imamo sledeće simptome:
Temperatura povećana 40-42 °C, umor, promena oslonca, curenje iz oka i nosa, mršavost, petehije na na jeziku, to je karakteristično. Subakutno, kao i akutno, znoji se, tahikardija i uginuće. Hronično, mesecima traje, mršavljenje, edemi prsa i stomaka, tahikardija. Latentno, predstavlja doživotno izvor zaraze. Dijagnoza se postavlja uzimanjem uzorka krvi na pregled, geldifuzioni precipitinski test Coginsonov test. Bolest se može dokazati već 10- 14 dana posle infekcije a najkasnije do 35 dana. Prisutna je povećana jetra i povećana slezena. Terapija: bolest se ne leči, seropozitivne životinje bez simptoma šalju se na prinudno klanje, a životinje sa simptomima neškodljivo se uklanjaju-Staping aut.

HRIPANJE
Uzrok hripanja je delomično začepljenje grkljana izazvano paralizom glasnih žica,a  posledica je otežano otvaranje i zatvaranje grkljana te je i disanje otežano. Ako konj ne podnosi trening, samo će ga operacija osposobiti za rad.

SIPLJIVOST
Sipljivost je hronična bolest pluća pri kojoj se u plućima stvara vezivno tkivo, te konj brzo ostaje bez daha. Prvi simptom te bolesti  je duboki, suvi kašalj, a drugi je ubzano disanje.
Konj diše otežano i često brzo, što izaziva naglo dizanje i spuštanje slabina. Konj postepeno dobija sve manje kiseonika u svoja pluća jer je oštećena njihova elastičnost. Sipljivost može biti posledica zanemarene virusne infekcije ili neprestanog unošenja prašine u organizam. Za lečenje je potrebna pomoć lekara i stručnjaka. Dobra nega s obiljem svežeg vazduha i uravnotežena ishrana najčešće su dovoljne za osposobljavanje većine obolelih konja za lagani rad.

KONJSKi GRIP (INFLUENCA)
Grip je virusna infekcija gornjih delova disajnog dela (nos, grlo i dušnik). Prvi simptomi gripa su hrapav, suvi kašalj. Temperatura se može povećati do 41° C, a konj postaje trom. Ako se stanje pogorša, izlučuje se zaražena sluz, a donja vilica otekne. Veterinar najčešće daje injekcije antibiotika da bi se sprečilo razvijanje upale pluća. Konja treba odvojiti od ostalih, radi sprečavanja širenja gripa. Konju će trebati nekoliko nedelja odmora tj.sve dok ne prestane da kašlje.

UPALA PLUĆA
Upalu pluća može izazvati bakterijska ili virusna infekcija ili strano telo u plućima. Disanje konja koji boluje od upale pluća otežano je, bolno, ubrzano i plitko. Ako su zahvaćeni veći delovi pluća, konj ne dobija dovoljno organa, te će uslediti smrt. Čim posumnjate na upalu pluća, smesta pozovite veterinara. Ako je u pitanju bakterijska upala pluća, dugotrajna terapija antibioticima može je izlečiti. Konju, koji ima upalu pluća, treba mnogo svežeg vazduha.

GUŠENJE
Gušenje nastaje usled blokiranja jednjaka ili ždrela negde između grla i želuca. Uzrok može biti komad jabuke koji je negde zapeo, ali to je češće posledica suvih mekinja ili repe. Konju ponestaje daha i kašlje, a ostaci hrane izlaze iz nozdrva i usta. Važno je da veterinar brzo odstrani blokadu (predmet koji je uzrokovao gušenje). Za sprečavanje gušenja najbolje je navlažiti mekinje i repu prije nego time nahranite svojega konja.

Laminitis

Laminitis je upala laminarnih struktura kopita. Bolest se javlja kod papkara i kopitara, najviše kod konja, ali i goveda. Najčešće se javlja na prednjim ekstremitetima, ali može zahvatiti i sva četiri ekstremiteta. Laminitis se javlja u tri faze (razvojni ili pretklinički, akutni i hronični).

Uzroci

  • alimentarni; nastaje zbog neprikladne ishrane, hrana koja sadrži preveiše azota (ražkukuruzpšenica i sl.), prejedanje, kod ove vrste laminitisa prethodno se javljaju kolike, pa prilikom nastanka kolika valja posumnjati u laminitis
  • mehanički; treninzi na tvrdoj podlozi duže vrijeme, nepriklado držanje (beton), predispozicije kod konja nepravilnih kopita
  • puerperalni ; zaostajanje posteljice
  • simptomatski; kod nekih bolesti

Simptomi

  • nagla šapavost bez nekog mehaničkog uzroka
  • vruća kopita
  • konj se prebacuje težinom na stražnje noge i na pete prednjih nogu
Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s