Životinje u 4 dimenzije!

Životinje u četiri dimenzije i sličnosti sa čovekom

Na TV kanalu „Nacionalna geografija“ prikazan rast životinja u materici. Životinjski embrioni su veoma slični ljudskim, što govori da sa životinjama delimo zajedničko poreklo u dalekoj prošlosti

U DVOSATNOM dokumentarnom filmu „Životinje u materici“ TV kanal „Nacionalna geografija“ prikazao je prvi put razvoj životinja od fetusa do porođaja specijalnom digitalnom tehnikom snimanja ultrazvučnim skenerom. U emisiji su predstavljeni rast slona, psa i delfina.

Producent emisije Džeremi Dir kaže da ovakvi snimci nisu viđeni nikada ranije.
– „Ovaj film nam ukazuje na neke istine iz našeg zajedničkog evolutivnog nasleđa, kao što je činjenica da su životinjski embrioni veoma slični ljudskim, što govori da sa životinjama delimo zajedničko poreklo u dalekoj prošlosti“ – tvrdi Dir. Fetus slona, koji u materici raste od jednog santimetra, pa do 118 kilograma, ima najduži period rasta od svih životinja – 22 meseca. U 16. nedelji fetus počinje da liči na slona, jer dobija surlu, a sa 12 meseci ima potpuni izgled slona, osim što je samo 45 santimetara dugačak. Na snimku fetusa slona od četiri meseca vide se bubrežni kanali „nefrostome„, koji su svojstveni ribama i žabama, što navodi na zaključak da su slonovi nekada živeli u vodi. Zanimljiv je i snimak razvoja fetusa delfina, koji u prvom mesecu razvoja ima male nožice, koje kasnije nestaju, a što govori da je delfin nekada davno hodao po kopnu. Struktura kostiju delfinovih peraja neverovatno sliči na ljudske ruke. Po rođenju, delfin može da pliva i ima dovoljno razvijenu muskulaturu da ispliva na površinu i udahne vazduh. Delfini prilikom disanja razmene 80% kiseonika u telu, za razliku od ljudi, koji razmene samo 17% kiseonika. Tri dana pre rođenja, fetus psa već ima krzno, nokte i jastučiće na prstima, kao i razvijena čula mirisa i sluha. Psi imaju 200 miliona receptora za miris, za razliku od ljudi, koji imaju oko pet miliona. Tek rođen pas može da nanjuši mirise 100 puta slabije od onih koje može da oseti čovek.  Psi se rađaju slepi i po porođaju majka će ih detaljno očistiti i olakšati im disanje, a posteljicu će pojesti, što dovodi do lučenja hormona koji stimuliše proizvodnju mleka.

TEHNIKA
DA bi napravili ove snimke, naučnici su koristili specijalnu ultrazvučnu tehnologiju zvanu „4D“ (četiri dimenzije).
Za razliku od običnih ultrazvučnih snimaka, 4D pravi snimke dužine, širine i dubine fetusa tokom dužeg perioda, čime se dobija efekat filma.

Advertisements

Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s