~Osnovne karakteristike slonova~

Način života…

Slonovi su vrlo društvene životinje i osećaju jake porodične veze. Njihova osećajnost je takva, da uginule članove svoje porodice pokrivaju granjem i nepomično stoje satima izražavajući svoju žalost. Ženke i mladunci žive u porodičnim zajednicama koje vodi jedna od odraslih ženki. Ona je u rodu sa svim članovima porodice. Mlađi mužjaci napuštaju porodicu, čim postanu polno zreli. Više njih živi zajedno u krdima mlađih mužjaka. Odrasli mužjaci žive sami, a primaju ih u zajednicu samo kada neka od ženki dobije nagon z aparenje. Iako krda ponekad prevale velike razdaljine, nika ne odu predaleko od vode. Slonovine samo da piju vodu nego se i vrlo rado kupaju, ako je ikako moguće svake večeri. Posle kupanja, slonovi vlažnu kožu posipaju suvom semljom. Time stvaraju zaštitni sloj blata koji ih štiti od ujeda raznih insekata.

Sporazumevanje…

Dok traže hranu u šipražju, ako se međusobno ne vide, slonovi izražavaju svoje zadovoljstvo dubokim mumlanjem. Nekada se smatralo da ti zvuci potiču od “zavijanja stomaka”. Danas je poznato da zvuk nasaje u dubini nosa, dušnika i surle i podseća na muklo mumlanje. Čim slon primeti opasnost koja preti, upozorava ostale životinje na neobićan način – tako što iznenada ućuti. Neslaganja među ostalim životinjama se rešavaju na prijateljski način. Životinja, koja je po hijerarhiji niža, obično se povinuje želji više, čim ona pokaže preteće znakove kao što su dizanje surle i podizanje prašine. U takvim trenucima može da se čuje i karakteristično trubljenje.  Iste preteće pokrete koriste i za odbrau od neprijatelja.

Hrana i prehrambene navike…

Slonovi se hrane isključivo boljnom hranom. Jedu najrazličitije vrste lišća, manje granje, grančice i plodove. Plodove otkinu, obuhvate surlom i ubace ih u usta. Par zuba koje imaju koriste za mlevenje hrane. Kada slon izgubi sve zube, on jednostavno ugine od gladi jer ne može da žvaće hranu. Dužina života slona je oko 70 godina. S obzirom na veličinu, nije ni čudno što slonovi imaju ogroman apetit. Omiljeno doba dana kad slonovi jedu su jutarnji i večernji sati, a dešava se da jedu i noću. U tom vremenu piju vodu da bi utolili žeđ.


Advertisements

3 komentara

  1. Divan tekst o tim velim,naizgled trapavima životinjama. Veći li judi su simpatični. Nije redak slučaj da opravdano ispolje svoj bes prema maltretiranju kome su mnogi izloženi.
    Videla sam u Indiji njihovu reakciju na stalno primoravanje da u korpama na leđima nose turiste iz ravnice na planinu u Džajpuru. Zato nisam htela da me oni nose na vrh u maharadžinu palatu.

    http://agroekonomija.wordpress.com/


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s