10 najvrednijih životinja!

Iako to možda zvuči čudno, mnoge životinje rade samo da bi preživele u divljini. Ti poslovi prilično liče poslovima koje ljudi rade, iako su njihovi razlozi potpuno drugačiji.

 10. Mrav – fabrički radnici

U koloniji mrava postoje jasno definisane uloge i odgovornosti. Pred kraljice i mužjaka, čije su uloge reproduktivnog karaktera, svi ostali mravi imaju poslove čija je svrha održavanje života u mravinjaku. Mravi radnici su odgovorni za hranjenje i prenos larvi koje je snela kraljica, čišćenje, kopanje tunela i za još niz sličnih zadataka. Mravi sakupljači su odgovorni za traženje hrane i njeno donošenje do kolonije. Pored njih, postoje i mravi čuvari koji prvi idu u obilazak lokacija za sakupljače i čuvaju koloniju. Organizacija koja funkcioniše odlično bez ikakvog nagrađivanja osim same dobrobiti kolonije.

9. Dabar: Graditelj

Dabrovi se smatraju inženjerima prirode i to ne bez razloga. Veoma su uspešni u građenju brana u rekama i potocima da bi napravili jezerca za potrebe smeštaja. Počinju sa sakupljanjem drva u kasno leto da bi se pripremili za zimu. Stabla koja preseku zubima, iscepkaju u manje delove da bi mogli da ih prenesu do lokacije na kojoj planiraju gradnju. Te štapove polažu u blato i tako prave slojeve drveta sve dok ne naprave branu, ali tu im se posao ne završava. Moraju da iskopaju mesto u kome će živeti i sakupiti zalihe drveta za jelo za vreme zime. Mnogo posla za malog dabra.

8. Lavica: lovac

Lavice su prave zaposlene majke. Ne samo da donose hranu na sto već se brinu i za mlade, pa čak i za mlade drugih lavica. Dok se lavovi smatraju kraljevima i štite porodicu od grabljivaca, lavice love. Uglavnom noću izlaze i zajedničkim snagama vrebaju i ubijaju. Girl power!

7. Afrički divlji psi: kasapi

Afrički divlji pas se odavno smatra kasapinom afričke pustinje jer uzima meso koje niko neće. U stvari, ova vrsta igra vrlo bitnu ulogu u ekosistemu jer uklanja bolesne ili povređene životinje, čime pomaže u održavanju ravnoteže. Lovci čopora rade u timu kada traže plen, i kada ga pronađu neki psi počnu da trče blizu njega a ostatak polako nastavlja da trči iza njih. Kada se ovi prvi umore, neko iz ostatka čopora preuzme ulogu vodećeg lovca i na taj način plen retko kad izbegne smrt. Mnogo su uspešniji u lovu od, recimo, lavica. Pored toga, ceo čopor se brine za mlade i sve to zajedno ih čini odličnom ekipom.

6. Ptice seničarke: dekorateri

Mužjak seničarke ima takav smisao za dekoraciju prostora da su svi profesionalci amateri za njega. Mladoženja ne samo da pravi gnezdo za potencijalnu suprugu; on to gnezdo obilato ukrašava – sve u nadi da će ga neka devojka primetiti. On postavlja kamenčiće, školjke, cvetiće i druge stvarčice u gnezdu. Čak su neki istraživači otkrili da su svi objekti postavljeni na takav način da se iz određenog ugla čine većim nego što jesu. Šta da kažem, konkurencija je velika, samo najbolji poznavaoci feng-šuia dobijaju priliku da produže vrstu.

 5. Morski grgeči čistači: kozmetičari

Mnoge vrste riba koje žive u koralnim grebenima mogu da zahvale čistaču na životu bez parazita. Poput pedikira koji struže mrtvu kožu sa stopala mušterije, grgeč čistač struže svoje morske drugare. To su male ribe koje po ceo dan (i to svaki dan) čiste druge ribe od parazita i mrtve krljušti. Čak se i velike ribe grabljivice uzdrže od užine i dozvole čistačima da obave svoj posao na njima. Naravno, grgeči nisu dobri Samarićani koji samo pomažu drugim ribama već i oni nalaze u tome korist. A to su doručak, ručak i večera.

4. Termiti: stručnjaci za rušenje

Termiti žive i rade u društvenom sistemu koji liči na onaj u kome žive mravi. Termiti radnici su beli, ili izgledaju providni, i prvi stupaju na scenu kad se pronađe novo drvo. Odgovorni su za lociranje hrane, iskopavanje drveta i prenošenje mladih termita. Termiti vojnici su fizički zreli i mogu se prepoznati po žutim ili braon glavama i crnim ustima. Jedini krilati termiti se roje i samim tim su zaduženi za započinjanje novih kolonija. Dok se u svetu velike pare svake godine daju za kontrolu ove napasti, termiti su važan deo šumskih ekosistema jer odvajaju celulozu u drvetu za lakšu konzumaciju biljaka i životinja.

3. Gliste: farmeri

Glista možda izgleda kao jednostavna životinja, ali Čarls Darvin je proveo decenije proučavajući ih i jednom je izjavio da su one odigrale ključnu ulogu u istoriji našeg sveta. One su prirodni farmeri koji oru zemlju i prave tunele u njoj. Kroz te tunele cirkulišu vazduh i voda i tako zemlja ostaje sveža i hranljiva. One gomilice koje ostaju iza glisti su bogate azotom, kalcijumom i ostalim hranljivim sastojcima i od neprocenjive su vrednosti za zdrav ekosistem.

2. Carski pingvin: roditelj

Mužjak pingvin bi sigurno dobio titulu Otac godine ako se posmatra daljina koju ova antarktička životinja prelazi za svoje leglo. Pošto pređu u proseku 80 kilometara od okeana do prave lokacije, pingvini se pare i majka snese jaje koje preda ocu. Dok se ona vraća ka okeanu da bi uhvatila hranu, otac sedi na jajetu oko 64 dana dok ne izađe mali pingvin. Tada otac ima zadatak da mališana ugreje i hrani dok se majka ne vrati. Kada se ona vrati, roditeljske dužnosti se zamene i mužjak se vraća do okeana da pojede svoj prvi obrok posle 4 meseca. Upravo kad dođe leto i led počne da se topi, mladunac je dovoljno veliki da sam pliva i pronalazi hranu.

1. Pčele: zaposleni u korporaciji

Prema jednom američkom univerzitetu, pčele godišnje zarade (Amerikanci sve obračunavaju u dolarima) više od 100 miliona dolara. Kao i u nekoj velikoj kompaniji, postoji niz uloga koje su odgovorne za nesmetan rad košnice. Direktor je matica i njen glavni posao je da snese dovoljno jaja iz kojih će izaći nove pčele radilice. One su odgovorne za sakupljanje nektara koje donose drugim radilicama u košnici. Te radilice su ženke i njihov zadatak je da prave med. Takođe, zadužene su da greju i hlade košnicu u zavisnosti od vremenskih prilika. Za njih nema odmora, slobodnih dana, pa čak ni slobodnih sati – poput ostalih životinja na ovoj listi, njihov posao traje po ceo dan bez ikakve naknade za prekovremeni rad.

Advertisements

Jedan komentar


Ostavite odgovor

Popunite detalje ispod ili pritisnite na ikonicu da biste se prijavili:

WordPress.com logo

Komentarišet koristeći svoj WordPress.com nalog. Odjavite se /  Promeni )

Google photo

Komentarišet koristeći svoj Google nalog. Odjavite se /  Promeni )

Slika na Tviteru

Komentarišet koristeći svoj Twitter nalog. Odjavite se /  Promeni )

Fejsbukova fotografija

Komentarišet koristeći svoj Facebook nalog. Odjavite se /  Promeni )

Povezivanje sa %s